Τι είναι το ΔΙΚΤΥΟ ΑΥΤΟΝΟΜΩΝ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΩΝ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΣΧΗΜΑΤΩΝ;

ΔΙΚΤΥΟ: Συντονίζουμε τη δράση μας μέσω πανελλαδικών συνελεύσεων ανοίγοντας διαύλους πολιτικής επικοινωνίας μεταξύ μας.

ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ: Αμφισβητούμε κάθε μορφή κηδεμονευόμενου συνδικαλισμού και πολιτικής εξάρτησης.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΣΜΟΣ: Επιδιώκουμε την όξυνση των κοινωνικών διεκδικήσεων και διαφωνούμε με κάθε λογική εφησυχασμού και μοιρολατρίας.

ΑΡΙΣΤΕΡΑ: Τοποθετούμε το "εμείς" πάνω από το "εγώ" και οραματιζόμαστε μια κοινωνία χωρίς εκμετάλευση.

ΣΧΗΜΑ: Λαμβάνουμε τις πολιτικές μας αποφάσεις μέσα από αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, ανοιχτές στον οποιοδήποτε, αντιτιθέμενοι σε κάθε ιεραρχικό μοντέλο παραταξιακής οργάνωσης.


17.2.08

Nομοσχέδιο για την έρευνα και την τεχνολογία

Η κυβέρνηση επαναφερει το νομοσχέδιο για την έρευνα και τεχνολογία στη Βουλή προς ψήφιση.Η αντιδραση της ΠΟΣΔΕΠ είναι η ακόλουθη

"

Η κυβέρνηση εσπευσμένα επανεισάγει το νομοσχέδιο για την έρευνα και τεχνολογία στη Βουλή προς ψήφιση, παρά την εκφρασμένη αντίθεση ολόκληρης της πανεπιστημιακής κοινότητας και των φορέων των ερευνητών, αλλά και όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ο Πρόεδρος της ΠΣΟΔΕΠ κατέθεσε στη Βουλή Υπόμνημα και παρουσίασε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή τις θέσεις των πανεπιστημιακών αναλύοντας τους λόγους για τους οποίους απαιτούμε την μη ψήφιση και απόσυρση του νομοσχεδίου αυτού. Συνοπτικά οι λόγοι είναι:

  • Η Ελλάδα μετατρέπεται σε χώρα φτηνού ερευνητικού δυναμικού και χαμηλού κόστους παραγωγής ερευνητικών προϊόντων, προσαρμόζεται το ερευνητικό μας σύστημα στον Ευρωπαϊκό Χώρο Έρευνας προς όφελος των άλλων χωρών, ενώ η έρευνα μετατρέπεται σε εμπόρευμα και παραδίδεται στις επιχειρήσεις, τον ανταγωνισμό και τις δυνάμεις της αγοράς.
  • Στερείται το Πανεπιστήμιο από τη θεμελιώδη λειτουργία της έρευνας και αντιμετωπίζεται σαν δεξαμενή εν δυνάμει ερευνητών, οι οποίοι θα πρέπει να διεκδικούν χρηματοδότηση "ανταγωνιστικά" μέσα από αδιαφανείς διαδικασίες, εκτός Πανεπιστημίου.
  • Εκποιείται το συλλογικό πανεπιστημιακό ερευνητικό έργο, δηλαδή άλλο ένα δημόσιο αγαθό.
  • Μετατρέπεται το Πανεπιστήμιο σε αυταρχικό εκπαιδευτήριο, υπό πλήρη πολιτικό έλεγχο, χωρίς αυτοδύναμη έρευνα και το οποίο θα λειτουργεί σαν ιδιωτική επιχείρηση.
  • Δεν υπάρχει καμία δέσμευση για αύξηση της χρηματοδότησης στο 1,5% του ΑΕΠ από δημόσιους πόρους (προϋπολογισμός 2008).
  • Στραγγαλίζεται η βασική έρευνα και περιθωριοποιείται η έρευνα στις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες.

Γιαυτό, η Εκτελεστική Γραμματεία της ΠΟΣΔΕΠ:
  • Καλεί τους συλλόγους διδασκόντων να βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα και να ενημερώσουν την πανεπιστημιακή κοινότητα για τις λεπτομέρειες του νομοσχεδίου και τις καθοριστικές συνέπειες που θα έχει στον χαρακτήρα και τον ρόλο του Πανεπιστημίου αν ψηφιστεί.
  • Καλεί τις διοικήσεις των Πανεπιστημίων, να αναλάβουν τις ευθύνες τους για το ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο, να συγκαλέσουν άμεσα σε ανοικτή συνεδρίαση τη Σύγκλητο του ιδρύματος για να αναλυθούν οι συνέπειες του νομοσχεδίου και να απαιτήσουν την απόσυρσή του.


Αν η κυβέρνηση, παρόλ' αυτά, προχωρήσει στην ψήφιση του νομοσχεδίου,
η Εκτελεστική Γραμματεία:
  • Καλεί τους συλλόγους να κηρύξουν 24ωρη απεργία την ημέρα ψήφισής του και τις διοικήσεις των ιδρυμάτων να κλείσουν τα Πανεπιστήμια σε ένδειξη διαμαρτυρίας, με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου.
Την ίδια μέρα, η ΠΟΣΔΕΠ σε συντονισμό με τους φορείς των ερευνητών θα οργανώσει παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή.



4.2.08



ΕΛ.ΑΣ και Χρυσή Αυγή VS Δημοκρατία


Με αφορμή την επέτειο 12 χρόνων από τα γεγονότα των Ιμίων οι νεοφασίστες της Χρυσής Αυγής καλούσαν στις 2/2 σε εθνικιστική συκέντρωση "τιμής και μνήμης" και σε πορεία στις 7 το απόγευμα. Αντιφασιστικές οργανώσεις, συνδικαλιστικοί και πολιτικοί φορείς διοργάνωσαν αντισυγκέντρωση με προοπτική να διαδηλώσουν για την ισότητα των λαών και ενάντια στο φασισμό της συμμορίας της Χρυσής Αυγής και των υπόλοιπων ανθρωποειδών που το τελευταίο διάστημα έχουν πρόβει σε πλήθος επιθέσεων.

Συγκεκριμένα:

- 20 καταγεγραμμένες επιθέσεις το τελευταίο 6μηνο

- 5 άτομα δέχτηκαν επίθεση με μαχαίρι το τελευταίο 4μηνο

- Εισβολή 20 φασιστών σε σπίτια Σουδανών μεταναστών στον Κίσσαμο Χανίων

- 5 ομαδικές δολοφονικές επιθέσεις σε σπίτια Πακιστανών μεταναστών στο Ρέντη και στο Αιγάλεω το τελευταίο 3μηνο

Πρόθεση της αντισυγκέντρωσης ήταν να έχει ανοιχτό και δημοκρατικό χαρακτήρα, με ομιλίες βουλευτών και συναυλίες, ώστε να συμμετέχει και ανένταχτος κόσμος που αντιτάσσεται στη φασιστική βία και έτσι να υπάρχει καθολική καταγγελία για τη φασιστική ιδεολογία και τις πρακτικές της.Μέλη των αντιφασιστικών οργανώσεων συγκεντρώθηκαν στις 10 το πρωί στα προπύλαια με σκοπό να κατευθυνθούν προς την πλατεία Κολοκοτρώνη και να αποτρέψουν τη συγκέντρωση εκεί,όμως η πλατεία είχε ήδη καταληφθεί από τους φασίστες.Το μπλόκ της αντιφασιστικής πορείας κατέβηκε στη πλατεία κλαυθμώνος όπου εκεί δέχτηκε απρόκλητη επίθεση από τις δυνάμεις των ΜΑΤ και των φασιστών παράλληλα, με αποτέλεσμα να μαχαιρωθούν δύο άνθρωποι ,που νοσηλεύονται στον ευαγγελισμό, και να τραυματιστούν σοβαρά άλλοι τέσσερις από τη μανία των χρυσαυγιτών.

Ερωτήματα προκαλεί η στάση της αστυνομίας η οποία δεν απέτρεψε εξ’αρχής την παράνομη φασιστική εκδήλωση ενώ παράλληλα εξαπέλησε οργανωμένη επίθεση ,σε συνεργασία με τους φασίστες, ενάντια σε ειρηνικούς διαδηλωτές.Αλλοστε η αστυνομία έχει αποδήξει και στο παρελθόν πως ‘‘δυσκολεύεται’’ να παρέμβει στις δολοφονικές επιθέσεις των μελών αυτών των φασιστικών οργανώσεων.

Ως ΔΙΚΤΥΟ καταδικάζουμε την βάναυση και αιματηρή επίθεση της χρυσής αυγής, η οποία έγινε με τη συμβολή της αστυνομίας, ενώ απαιτούμε την άμεση σύλληψη των ενόχων και το κλείσιμο όλων των φασιστικών οργανώσεων.


Powered By Blogger