Τι είναι το ΔΙΚΤΥΟ ΑΥΤΟΝΟΜΩΝ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΩΝ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΣΧΗΜΑΤΩΝ;

ΔΙΚΤΥΟ: Συντονίζουμε τη δράση μας μέσω πανελλαδικών συνελεύσεων ανοίγοντας διαύλους πολιτικής επικοινωνίας μεταξύ μας.

ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ: Αμφισβητούμε κάθε μορφή κηδεμονευόμενου συνδικαλισμού και πολιτικής εξάρτησης.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΣΜΟΣ: Επιδιώκουμε την όξυνση των κοινωνικών διεκδικήσεων και διαφωνούμε με κάθε λογική εφησυχασμού και μοιρολατρίας.

ΑΡΙΣΤΕΡΑ: Τοποθετούμε το "εμείς" πάνω από το "εγώ" και οραματιζόμαστε μια κοινωνία χωρίς εκμετάλευση.

ΣΧΗΜΑ: Λαμβάνουμε τις πολιτικές μας αποφάσεις μέσα από αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, ανοιχτές στον οποιοδήποτε, αντιτιθέμενοι σε κάθε ιεραρχικό μοντέλο παραταξιακής οργάνωσης.


16.1.08

ΠΛΑΙΣΙΟ 15-16 /01/2008

ΕΝΑΣ ΘΕΡΜΟΣ ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΞΕΚΙΝΑ…

Η φετινή χρονιά ξεκινά έχοντας πίσω της 2 χρόνια συνεχούς και οξυμένης πάλης του φοιτητικού κινήματος, το οποίο κατάφερε να δημιουργήσει ένα πανεκπαιδευτικό μέτωπο συσπειρώνοντας ανένταχτους φοιτητές, οργανωμένες φοιτητικές δυνάμεις, αλλά και ευρύτερα ριζοσπαστικά κομμάτια δασκάλων και καθηγητών εκφρασμένων μέσω της δράσης των συνδικαλιστικών τους οργάνων (ΔΟΕ, ΟΛΜΕ, ΠΟΣΔΕΠ).

Το φοιτητικό κίνημα κατάφερε μέχρι τώρα να αποτρέψει την αναθεώρηση του άρθρου 16 και συνολικά τη συνταγματική αναθεώρηση , αλλά και να μπλοκάρει την εφαρμογή του αντιδραστικού νόμου Πλαίσιο και να πετύχει την πλήρη απονομιμοποίηση του στο σύνολο σχεδόν της πανεπιστημιακής κοινότητας παρά τη ψήφιση του. Παρ’ όλα αυτά η επίθεση της κυβέρνησης συνεχίζετε σε πολλά μέτωπα μαζί όμως και ο αγώνας του φοιτητικού κινήματος για υπεράσπιση της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης, παράλληλα με τον αγώνα για υπεράσπιση της κοινωνικής ασφάλισης και των εργασιακών μας δικαιωμάτων , ο οποίος μπορεί να είναι νικηφόρος με όπλο τη συμπόρευση φοιτητών και εργαζομένων.

Η κυβέρνηση αρχίζει την επίθεση στο ασφαλιστικό

Επί χρόνια οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν εκπλήρωναν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στους ασφαλισμένους. Αντίθετα «αξιοποίησαν» τα χρήματα των ταμείων στο χρηματιστήριο, σε ομόλογα και σε τραπεζικές καταθέσεις με μηδενικά επιτόκια, χρησιμοποιώντας τα αποθεματικά προς όφελος των επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα, τεράστια ποσά χαρίζονται κάθε χρόνο στην εργοδοσία, με διάφορες «ρυθμίσεις». Μετά από όλα αυτά, ενώ το κράτος και η εργοδοσία οφείλουν 8,7 και 8,2 δις (!!!) ευρώ αντίστοιχα στα ταμεία, απαιτούν από τους εργαζόμενους και ιδιαίτερα τους νέους να πληρώσουν.

Στην σημερινή περίοδο του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού, το δικαίωμα στην εργασία, στην ασφάλιση και την αξιοπρεπή διαβίωση τίθεται υπό αμφισβήτηση. Η κατάργηση του 8ώρου, η ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας, η στασιμότητα και συρρίκνωση των μισθών και η υποχρέωση να αλλάζουμε συνέχεια δουλειά αποδιαρθρώνουν κάθε έννοια εργασιακών δικαιωμάτων και δημιουργούν ένα νεφελώδες τοπίο εργασιακής αβεβαιότητας.

Παρότι τα κυβερνητικά σχέδια δεν έχουν δημοσιοποιηθεί συνολικά, ήδη ακούγονται: αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, μείωση των συντάξεων, αύξηση των εισφορών, περιορισμός των βαρέων και ανθυγιεινών. Οι αλλαγές αυτές που προωθούνται εγκαινιάζουν μία εποχή αντίθετη με αυτή που ίσχυε αρκετά χρόνια και χαρακτηριζόταν από κατακτήσεις των εργαζομένων, οι οποίες σταδιακά συρρικνώνονται. Η πολιτική των δύο κομμάτων εξουσίας (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ) είτε ως κυβέρνηση είτε ως αντιπολίτευση στηρίζουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τις αλλαγές αυτές. Η κυβέρνηση μετά από μια τετραετία που δεν τόλμησε να το αγγίξει ανακοινώνει την έναρξη λήψης μέτρων για το ασφαλιστικό. Με πρόσχημα την αύξηση του μέσου όρου ζωής και τα υποτιθέμενα «ρετιρέ», επιχειρεί να αλλάξει τη λογική του ασφαλιστικού.

Επιπλέον, φέτος έρχονται νέα μέτρα όπως η ενοποίηση ταμείων πράγμα που σημαίνει ότι τυχόν εύρωστα ταμεία θα ενοποιηθούν με άλλα που έχουν ελλείμματα, έτσι ώστε τα πρώτα να αναλάβουν τα προβλήματα των δευτέρων.

Η επίθεση στη παιδεία συνεχίζεται…..

Όσον αφορά την κοινοτική οδηγία για την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών η κυβέρνηση προσπαθεί να την υιοθετήσει ,παρουσιάζοντάς την ως επιβεβλημένη από την ΕΕ. Η προσπάθεια αυτή δεν είναι κάτι καινούριο. Έρχεται να συμπληρώσει την αλυσίδα της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης και που ξεκίνησε με την ίδρυση του ΔΟΑΤΑΠ, αλλά και να υποκαταστήσει τις αποτυχημένες απόπειρες για αναθεώρηση του αρ.16.

Τα ΚΕΣ αποτελούν κέντρα κατάρτισης τα οποία ακολουθούν ένα ειδικευμένο πρόγραμμα σπουδών το οποίο έχει ως συνέπεια ο απόφοιτος να λαμβάνει ένα υπερειδικευμένο τίτλο σπουδών. Το συγκεκριμένο πιστοποιητικό κατάρτισης, το μόνο που εξασφαλίζει στο νέο εργαζόμενο είναι τη μονομέρεια στην απασχόληση και την εργασιακή ανασφάλεια. Πώς; Η υπερειδίκευση αυτή αφ’ ενός καθιστά τον εργαζόμενο ικανό να εργαστεί σε πολύ συγκεκριμένους τομείς και αφ’ ετέρου καταργεί κάθε δυνατότητα συλλογικής διεκδίκησης. Έτσι, αναγκάζεται να ευθυγραμμιστεί πλήρως στις απαιτήσεις του εκάστοτε εργοδότη.

Με την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των ΚΕΣ προωθείται μία εξίσωση προς τα κάτω των πτυχίων των ΑΕΙ, καθώς ισοτιμούνται με τους τίτλους σπουδών των ΚΕΣ. Επιπλέον τα ΚΕΣ θα λειτουργήσουν ως μοχλός πίεσης και για τα δημόσια πανεπιστήμια. Η αναγνώριση των τίτλων των κέντρων αυτών οδηγεί στην ανάπτυξη ανταγωνισμού μεταξύ αυτών και των δημοσίων πανεπιστημίων. Και αυτό γιατί το δημόσιο Πανεπιστήμιο θα είναι αναγκασμένο να προσαρμόζεται στα προγράμματα σπουδών που εκπονούν τα ΚΕΣ.

Όσον αφορά το νέο νόμο πλαίσιο παρά την απονομιμοποίηση του στο σύνολο σχεδόν της πανεπιστημιακής κοινότητας κάποιες διατάξεις του έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζονται. Στα πλαίσια εφαρμογής του εντάσσετε και το προεδρικό διάταγμα που εκδόθηκε όσον αφορά τα συγγράμματα. Αυτό καταρχήν ορίζει ότι πρέπει να προτείνονται άνω του ενός συγγράμματα, χωρίς να διασφαλίζεται ότι η εξέταση θα γίνεται σε όποιο επιλέξει ο φοιτητής. Το χειρότερο όμως είναι ότι ορίζεται ένα σύγγραμμα ανά μάθημα. Ως σύγγραμμα σε πρώτη φάση θεωρείται το σύνολο των απαιτούμενων βιβλίων, η ύλη των οποίων θα πρέπει να μην επικαλύπτεται. Επειδή όμως πάντα υπάρχουν σημεία που αναφέρονται στα διαφορετικά συγγράμματα, η διάταξη οδηγεί στην περικοπή του αριθμού των δωρεάν βιβλίων.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

● Όχι στην αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση

● Να επιστραφούν στα ταμεία τα οφειλόμενα από κράτος και εργοδοσία

● Μπλοκάρισα-Απόσυρση του νόμου Ρέππα που ψηφίστηκε επί κυβερνήσεως

ΠΑΣΟΚ

Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με αξιοπρεπείς απολαβές και ασφάλιση – Όχι στις ελαστικές σχέσεις εργασίας

Δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, αύξηση των δαπανών για την παιδεία στο 5% του ΑΕΠ

Να μην εφαρμοστεί η κοινοτική οδηγία για τα ΚΕΣ. Να καταργηθούν και να ληφθεί μέριμνα για τους αποφοίτους

Να μην εφαρμοστεί και να καταργηθεί ο νέος Νόμος Πλαίσιο

Όχι στο προεδρικό διάταγμα για τα συγγράμματα

Όχι στην επιχειρούμενη αναθεώρηση του άρθρου 16 – Όχι στα ιδιωτικά πανεπιστήμια

Κατάργηση των νόμων για Αξιολόγηση, ΔΟΑΤΑΠ, ΙΔΒΕ

Ένα πτυχίο ανά αντικείμενο σπουδών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger