Τι είναι το ΔΙΚΤΥΟ ΑΥΤΟΝΟΜΩΝ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΩΝ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΣΧΗΜΑΤΩΝ;

ΔΙΚΤΥΟ: Συντονίζουμε τη δράση μας μέσω πανελλαδικών συνελεύσεων ανοίγοντας διαύλους πολιτικής επικοινωνίας μεταξύ μας.

ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ: Αμφισβητούμε κάθε μορφή κηδεμονευόμενου συνδικαλισμού και πολιτικής εξάρτησης.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΣΜΟΣ: Επιδιώκουμε την όξυνση των κοινωνικών διεκδικήσεων και διαφωνούμε με κάθε λογική εφησυχασμού και μοιρολατρίας.

ΑΡΙΣΤΕΡΑ: Τοποθετούμε το "εμείς" πάνω από το "εγώ" και οραματιζόμαστε μια κοινωνία χωρίς εκμετάλευση.

ΣΧΗΜΑ: Λαμβάνουμε τις πολιτικές μας αποφάσεις μέσα από αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, ανοιχτές στον οποιοδήποτε, αντιτιθέμενοι σε κάθε ιεραρχικό μοντέλο παραταξιακής οργάνωσης.


20.1.08

ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Καθημερινό φαινόμενο είναι πλέον η ύπαρξη χιλιάδων προσφύγων που κατακλύζουν την Ηρώων Πολυτεχνείου, τους χώρους γύρω από το καγκελόφρακτο λιμάνι, αλλά και τις γύρω κατοικημένες περιοχές. Έχουν πλημμυρίσει οι γύρω δρόμοι, τα πάρκα, ακόμα και οι είσοδοι των πολυκατοικιών. Άλλωστε ο πρόχειρος καταυλισμός που έχουν επιχειρήσει να φτιάξουν δεν μπορεί να αποτελέσει χώρο διαμονής ούτε για αδέσποτα ζώα.
Είναι φανερό ότι στην πόλη μας σήμερα ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Οι εκατοντάδες πολιτικοί πρόσφυγες, οι περισσότεροι Αφγανοί, βιώνουν καθημερινά άθλιες συνθήκες διαβίωσης, την πείνα, την έλλειψη στέγης, τις αρρώστιες, το κρύο. Μόνη διέξοδος η λαθραία επιβίβασή τους σε κάποιο καράβι για την Ευρώπη στην προσπάθεια αναζήτησης κάπου αλλού μιας καλύτερης τύχης, φεύγοντας από αυτό τον γολγοθά. Τα αποτελέσματα αυτού του φαινομένου είναι εμφανή και στις ζωές του συνόλου των συμπολιτών μας (προσφύγων και μη).
Το φαινόμενο αυτό δεν έχει μόνο τοπικά ή εθνικά χαρακτηριστικά. Δεν είναι τυχαίο πως τα τελευταία χρόνια το θέμα των πολιτικών προσφύγων πανευρωπαϊκά έχει πάρει πραγματικά ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Βασική αιτία είναι η επιλογή των Αμερικάνων και των Ευρωπαίων συμμάχων τους για ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και γενικότερα η εμπόλεμη κατάσταση στις πατρίδες των προσφύγων, στη Μέση Ανατολή.
Αυτή η ιμπεριαλιστική πολιτική έχει παγιώσει μια συγκεκριμένη κατάσταση που όχι μόνο δημιουργεί αλλά και διογκώνει το ζήτημα. Οι «αντιτρομοκρατικοί» και «ανθρωπιστικοί» πόλεμοι στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στον Λίβανο καθώς και η πολιτική στήριξη αυταρχικών καθεστώτων που καταπιέζουν ολόκληρες εθνότητες όπως Ισραήλ (Παλαιστίνη), Τουρκία (Κουρδιστάν), είναι αυτοί που δημιουργούν μέχρι και σήμερα μεγάλα κύματα φυγής προς την Ευρώπη για αναζήτηση ασύλου. Ίδια είναι η και κατεύθυνση που δίνει η ΕΕ, στο βαθμό που οι πολιτικές της επιλογές δεν προωθούν την επίλυση του ζητήματος (δεν εφαρμόζει τις διεθνείς συνθήκες, επί της ουσίας στηρίζει συμμετέχοντας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις), αλλά αντιθέτως το αναπαράγει και εκμεταλλεύεται εκατοντάδες χιλιάδες πολιτικούς και οικονομικούς πρόσφυγες.
Το σύνολο των ελληνικών κυβερνήσεων μέχρι τώρα προσπαθούσε να αποσιωπήσει την κατάσταση που δημιουργείται ή ακόμα χειρότερα προσπαθούσε να αποτρέψει την έλευση πολιτικών προσφύγων στη χώρα μας με μια σειρά ιδιαίτερα σκληρά και απάνθρωπα πολλές φορές μέτρα.
Τώρα, όμως, που η κατάσταση έχει διογκωθεί και δεν μπορούν να την κρύψουν «κάτω από χαλάκι» επιλέγουν να δημιουργήσουν ξενοφοβικές, ρατσιστικές και εχθρικές τάσεις και συμπεριφορές του Πατρινού λαού απέναντι στους πρόσφυγες που καταφεύγουν στη χώρα μας.
Τέτοιες απόψεις όμως δεν θα εδραιωθούν. Άλλωστε ως Έλληνες ξέρουμε πολύ καλά από προσφυγιά, έχουμε βιώσει στο πετσί μας το πόσο οδυνηρό είναι να σε ξεριζώνουν απ' τον τόπο σου και να σε οδηγούν σε ένα ξένο και εχθρικό περιβάλλον. Οι μνήμες αυτών που έφευγαν για μετανάστες στη Γερμανία ή στις ΗΠΑ είναι ακόμα νωπές. Δεν θα κάνουμε όσα δεν θέλαμε να μας κάνουν.

Τι να γίνει στην Πάτρα

Για το λιμάνι της Πάτρας και την ίδια την πόλη το φαινόμενο έχει και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά γιατί αποτελεί χώρο σύνδεσης και εξόδου των χωρών αυτών με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Γι' αυτό ένας μεγάλος αριθμός προσφύγων εγκλωβίζεται στην περιοχή προσπαθώντας να συνεχίσει την πορεία προς το άγνωστο, μιας και η χώρα μας δεν αποτελεί για αυτούς την καλύτερη επιλογή. Κι αυτό γιατί η Ελλάδα κατέχει την θλιβερή πρωτιά στις χώρες της ΕΕ στις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των προσφύγων και στην απόρριψη αιτήσεων πολιτικού άσυλου, που ξεπερνά το 99%.
Η κυβέρνηση και οι τοπικοί άρχοντες σιωπούν.
Η κυβέρνηση σήμερα υιοθετώντας μια πολιτική εγκληματοποίησης της μετανάστευσης επιλέγει όχι μόνο να μην επιλύσει το θέμα αλλά, με στόχο την μετατροπή του λιμανιού της Πάτρας σε καγκελόφραχτο φρούριο, χρησιμοποιεί τα ΜΜΕ και τοπικούς παράγοντες σε μια προσπάθεια κατασυκοφάντησης των προσφύγων (εγκληματικότητα, διατάραξη της κοινωνικής λειτουργίας). Και δεν είναι λίγα τα φαινόμενα αστυνομικής και λιμενικής αυθαιρεσίας απέναντι στους πρόσφυγες με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα πρόσφατα γεγονότα στο λιμάνι, το μαχαίρωμα του 14χρονου κ.ά.





Στη λογική αυτή και με την πεποίθηση ότι οι πρόσφυγες δεν είναι το πρόβλημα αλλά έχουν προβλήματα , αποφασίσαμε τη συγκρότηση «Κίνησης υπεράσπισης των δικαιωμάτων προσφύγων και μεταναστών» , υπερασπζόμενοι και το δικαίωμά μας να ζούμε όλοι κάτω από ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες.

Επιθυμούμε η μελλοντική μας δράση να συστηματοποιηθεί στους εξής άξονες :

α) στη διενέργεια πολιτικών εκδηλώσεων, ενεργειών, δυναμικών κινητοποιήσεων και κινήσεων για την διεκδίκηση της νομιμοποίησης των προσφύγων και μεταναστών - ριών, τη χορήγηση πολιτικού ασύλου (που στην πράξη έχει καταργηθεί), στην απλούστευση των απαιτούμενων διαδικασιών, στην κατάργηση κάθε αποκλεισμού και διάκρισης.

β) στην υπεράσπιση και διεύρυνση κοινωνικών δικαιωμάτων των προσφύγων και των μεταναστών (σε ζητήματα υγείας, παιδείας, εργασίας, σχέσεων με το κράτος-άδειών παραμονής και εργασίας κλπ), την καταγγελία και πάλη ενάντια σε κάθε αυταρχική και ρατσιστική συμπεριφορά (κρούσματα αστυνομικής βίας, προπαγάνδα ΜΜΕ και τοπικών παραγόντων).

γ) στην πάλη ενάντια στον ρατσισμό, στην ξενοφοβία και στον εθνικισμό.


Παράλληλα, το επόμενο διάστημα καλούμε το σύνολο της τοπικής κοινωνίας στη διενέργεια συγκεκριμένων δράσεων (διαδηλώσεις, παραστάσεις σε τοπικά αυτοδιοικητικά όργανα, εκδηλώσεις κ.α.) για την υλοποίηση των παραπάνω στόχων και τη διεκδίκηση των παρακάτω άμεσων αιτημάτων:

· Αναγνώριση πολιτικού ασύλου και των νομικών δικαιωμάτων όλων των πολιτικών προσφύγων της περιοχής - Τήρηση των διεθνών νομικών συνθηκών - Να σταματήσει άμεσα η εκμετάλλευση και η κακομεταχείριση των προσφύγων.

· Άμεση εύρεση και δημιουργία χώρου διαμονής - σταθμού φιλοξενίας που να ικανοποιεί τις απαραίτητες ανθρώπινες συνθήκες και με τις απαραίτητες εγκαταστάσεις (Αναγκαίος αριθμός κλινών - Συσσίτιο - Ύδρευση - Αποχέτευση - Ηλεκτρισμό - Γραφείο νομικής υπηρεσίας για την νομική κάλυψή τους - Ιατρείο παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης).

· Άμεση τοποθέτηση επί του ζητήματος όλων των τοπικών αρμοδίων - Περιφέρεια - Νομαρχία - Δήμο.




Νυχτερινό Καταφύγιο Μπέρτολτ Μπρέχτ

. στους χειμωνιάτικους μήνες στέκεται ένας άνθρωπος
και παρακαλάει τους περαστικούς να πάρουν κανέναν άστεγο
.για μια νύχτα στο σπίτι τους.

Ο κόσμος δεν αλλάζει μ΄αυτό
Οι σχέσεις ανθρώπου με άνθρωπο δεν καλυτερεύουν,
Ο αιώνας της εκμετάλλευσης δε συντομεύεται μ΄αυτό.

Όμως μερικοί άνθρωποι αποχτούν ένα νυχτερινό καταφύγιο,
ο άνεμος κρατιέται μακριά τους για μια νύχτα,
Το χιόνι που τους προορίζονταν πέφτει στο γυμνό δρόμο.

Όμως, ο κόσμος δεν αλλάζει μ΄αυτό,
Οι σχέσεις ανθρώπου με άνθρωπο δεν καλυτερεύουν απ΄αυτό,
Ο αιώνας της εκμετάλλευσης δε συντομεύεται με κάτι τέτοια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger