Τι είναι το ΔΙΚΤΥΟ ΑΥΤΟΝΟΜΩΝ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΩΝ ΑΡΙΣΤΕΡΩΝ ΣΧΗΜΑΤΩΝ;

ΔΙΚΤΥΟ: Συντονίζουμε τη δράση μας μέσω πανελλαδικών συνελεύσεων ανοίγοντας διαύλους πολιτικής επικοινωνίας μεταξύ μας.

ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ: Αμφισβητούμε κάθε μορφή κηδεμονευόμενου συνδικαλισμού και πολιτικής εξάρτησης.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΣΜΟΣ: Επιδιώκουμε την όξυνση των κοινωνικών διεκδικήσεων και διαφωνούμε με κάθε λογική εφησυχασμού και μοιρολατρίας.

ΑΡΙΣΤΕΡΑ: Τοποθετούμε το "εμείς" πάνω από το "εγώ" και οραματιζόμαστε μια κοινωνία χωρίς εκμετάλευση.

ΣΧΗΜΑ: Λαμβάνουμε τις πολιτικές μας αποφάσεις μέσα από αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες, ανοιχτές στον οποιοδήποτε, αντιτιθέμενοι σε κάθε ιεραρχικό μοντέλο παραταξιακής οργάνωσης.


28.1.08

Επιχείρηση «σκούπα» στην Πάτρα: οι μάσκες του καρναβαλιού θα κρύψουν τη βαρβαρότητα;
*αναδημοσίευση της ανακοίνωσης Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων 3:27μμ, Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2008

Εδώ και χρόνια η Πάτρα είναι ένας σταθμός στο ταξίδι χιλιάδων προσφύγων που, με την ελπίδα της διαφυγής προς τις χώρες της δυτικής Ευρώπης συγκεντρώνονται γύρω από το λιμάνι της πόλης. Πρόκειται για πρόσφυγες κατά κύριο λόγο από το Αφγανιστάν και το Ιρακινό Κουρδιστάν, σε πολύ μεγάλο ποσοστό ανήλικοι, πρόσφυγες από χώρες που μαστίζονται από τον πόλεμο, τη βία και τη φτώχια, αλλά και από τις «ανθρωπιστικές» επεμβάσεις των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Άστεγοι ή εγκατεστημένοι σε έναν αυτοσχέδιο καταυλισμό με παράγκες, οι πρόσφυγες της Πάτρας είναι οι σύγχρονοι παρίες του πολιτισμού μας, άνθρωποι χωρίς τα στοιχειώδη δικαιώματα, θύματα της παράλογης και ρατσιστικής ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής και της αναλγησίας και εγκατάλειψης από το ελληνικό κράτος και τις τοπικές αρχές. Μη μπορώντας να πάνε ούτε μπροστά ούτε πίσω, λόγω της σκλήρυνσης της συνοριακής πολιτικής της Ε.Ε. και των απελάσεων προς την Ελλάδα που εγκαινίασε η σύμβαση του Δουβλίνου, αλλά μη μπορώντας και να ζήσουν στην Ελλάδα νόμιμα και με αξιοπρέπεια, λόγω της πλήρους άρνησης του δικαιώματος στο πολιτικό Άσυλο, ο αριθμός των προσφύγων που συνωστίζονται στο λιμάνι της Πάτρας αυξήθηκε σημαντικά τους τελευταίους μήνες.

Το Σάββατο 19/01/2008 οι άντρες του λιμενικού μοίρασαν πολύγλωσση ανακοίνωση στους πρόσφυγες όπου τους έλεγαν ότι πρέπει να φύγουν από το λιμάνι γιατί «παρεμποδίζουν την κυκλοφορία». Η ανακοίνωση αυτή σωστά θεωρήθηκε ως προειδοποίηση καθώς το ίδιο κιόλας βράδυ ξεκίνησαν διωγμοί και επιλεκτικές συλλήψεις από τον χώρο του λιμανιού εις βάρος των προσφύγων ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αστυνομικές δυνάμεις από άλλες πόλεις της Ελλάδας έχουν φτάσει στην Πάτρα για να ενισχύσουν την τοπική αστυνομία. Εδώ και τρεις μέρες πρόσφυγες συλλαμβάνονται και κρατούνται στα κρατητήρια της Πάτρας χωρίς να γνωρίζουν για ποιο αδίκημα κατηγορούνται και τι τους περιμένει.

Είναι μάλλον φανερό πως οι τοπικές αρχές, εν’ όψει του εορτασμού του καρναβαλιού θέλουν να «καθαρίσουν» την Πάτρα με μια «επιχείρηση σκούπα» ενάντια στους πρόσφυγες. Φαίνεται πως στις μέρες μας, στην πολιτισμένη Ελλάδα οι πρόσφυγες, οι άνθρωποι που είναι διωγμένοι και έχουν ανάγκη, ισοδυναμούν με σκουπίδια που δεν πρέπει να φαίνονται στις όμορφες πόλεις μας τις μέρες γιορτής.

Καταδικάζουμε κάθε επιχείρηση εκφοβισμού των προσφύγων και κάθε επιλεκτική ή μαζική σύλληψή τους. Τόσο οι τοπικές αρχές όσο και η κυβέρνηση πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως δεν μπορούν να αντιμετωπίζουν κοινωνικά προβλήματα, όπως αυτό της προσφυγιάς με βία και καταστολή αλλά με κοινωνική πολιτική. Οι κάτοικοι της Πάτρας αλλά και όλοι οι κάτοικοι αυτής της χώρας πρέπει να αντισταθούν στις ξενοφοβικές και βάρβαρες λογικές των αρχών και να πιέσουν ώστε να γίνουν σεβαστά τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Powered By Blogger